Home > Om Becel

Om Becel

Sedan 50-talet har Unilever arbetat aktivt med att ta fram matfetter baserade på senaste vetenskapliga rön inom näringsforskningen. Becel har funnits som varumärke i mer än 55 år!

Det var på 50-talet som sambandet mellan intag av mättat fett, höga kolesterolvärden och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom fastslogs. Då kontaktades Unilever av läkare som efterfrågade om Unilever kunde tillverka ett margarin med låg halt mättat fett, och en hög andel omättat fett. Detta skulle kunna få betydelse för hälsan. Unilever startade ett utvecklingsprogram och 1960 lanserades Becel i Holland.


Becel är en lek med bokstäverna B, C och L, som står för Blood Cholesterol Lowering (=blodkolesterolsänkande). Det är ett hälsosamt alternativ till smör, som mest innehåller mättat fett. I Sverige lanserades en motsvarighet till Becel under 70-talet med namnet Solo. I slutet av 80-talet ändrades namnet till Nytta, och sedan 1999 heter det Becel även i Sverige.


Sedan lanseringen 1960 har Becel förändrats innehållsmässigt och näringsmässigt, allt eftersom kunskapen om fett och hälsa ökat. Idag är Becel gjord med en blandning av solros-, linfrö- och rapsolja. Därför har Becel ett naturligt innehåll av omega 3 och 6 som är bra för hjärtat*. Oljeblandningen gör även att Becel har en låg halt mättat fett och en hög andel omättat fett.

Läs mer om margarin här

 

*Alfalinolensyra (omega 3) och linolsyra (omega 6) bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer vid ett dagligt intag av 2 g omega 3 eller 10 g omega 6. Använd som en del av en hälsosam livsstil och varierad kost.

Om Becel