Hälsosamma oljor

För Becel har hälsosamma oljor från växtriket alltid stått i centrum. Grunden i våra produkter utgörs av en blandning av solros-, linfrö- och rapsolja som ger en hälsosam fettsammansättning med en hög andel omättat fett.

 

Becels produkter är alltid nyckelhålsmärkta och har ett naturligt innehåll av omega-3 och omega-6. Produkterna kan därför ingå som en del av en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Kort historia

Det var på 1950-talet som läkare såg ett samband mellan mättat fett och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Unilever kontaktades då av läkare som efterfrågade ett margarin med låg andel mättat fett och mer omättat fett. År 1960 lanserades Becel i Nederländerna men det dröjde ytterligare 10 år tills att Becel lanserades i Sverige, då under namnet Solo. I slutet av 80-talet byttes namnet till Nytta och sedan 1999 heter det Becel även i Sverige. I mitten av 2018 sålde Unilever Becel till Upfield.

 

Ända sedan starten har Becel aktivt arbetat med att ta fram produkter baserade på vetenskap och näringsforskning. Sedan lanseringen år 1960 har Becels innehåll förändrats eftersom kunskapen om hälsa och fett har ökat. Det kvarstår dock att basen i Becels produkter utgörs av nyttiga vegetabiliska oljor. Idag består produktportföljen av olika varianter av bredbara matfetter och flytande matfett till matlagning och bakning.

Våra viktigaste oljor

De vegetabiliska oljorna från solros, linfrö och raps är de viktigaste oljorna för Becels produkter.

 

Solrosolja är neutral i smaken och består främst av fleromättade fetter. I många av våra margariner använder vi en blandning av solros- och rapsolja för att få en bra balans mellan enkel- och fleromättat fett.

 

Linfröolja innehåller mycket fleromättat fett och används i kombination med andra oljor i våra produkter för att få en bra fettsammansättning. Här finns gott om omega-3 (alfa-linolensyra), som vi behöver få i oss genom maten då kroppen inte kan bilda det själv.

 

Raps är en vanlig svensk växt som har en mängd bra egenskaper. Rapsolja består till största del av enkelomättade fetter men den har dessutom fördelen att ha en hel del fleromättat fett såsom omega-3 (alfa-linolensyra) och omega-6 (linolsyra).

Till toppen