Home > Hjärtvänligt liv > Omega 3 och Omega 6
Omega 3 och Omega 6
Artikel

Omega 3 och Omega 6

Vad är egentligen omega-3 och omega-6? Vad gör de och var finns de och hur kan de hjälpa till att hålla hjärtat i toppform? Läs mer om dessa livsnödvändiga fettsyror här.

Omega-3 och omega-6 är två grupper av fleromättade fettsyror. De är essentiella, vilket innebär att kroppen inte kan tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.

Omega-3 finns i bl.a. vegetabiliska oljor, som t.ex. rapsolja och linfröolja. Andra former av omega-3 finns i fet fisk, som lax, makrill, sill och strömming. De olika formerna av omega-3 fungerar på olika sätt för att hjälpa ditt hjärta, och därför är det bra att äta fet fisk 1–2 gånger i veckan som en del av en sund och balanserad kost. Även omega-6 finns i fröoljor, som t.ex. solrosolja, och i produkter som tillverkats av dessa, matfetter baserade på vegetabilisk olja.

Att äta tillräckligt mycket av omega-3 och omega-6 bidrar till hjärthälsa eftersom de hjälper till att bibehålla sunda kolesterolvärden.

Becel tillverkas av fröoljor som innehåller omega-3 och omega-6. Ett enkelt sätt att få i sig mer av dessa essentiella fettsyror är att använda Becel på smörgås och till matlagning.

Relaterade recept