Home > Hjärtvänligt liv > Fördelarna för hjärtat av att inte röka
Fördelarna för hjärtat av att inte röka
Artikel

Fördelarna för hjärtat av att inte röka

Att sluta röka är ett av de viktigaste beslut du kan fatta för ditt hjärta, även om du har rökt i många år.  Cigarrettrökning, t.o.m. bara några om dagen, kan påverka hjärthälsan och öka risken för kranskärlssjukdom med upp till 50 procent. 

Rökning medför många risker för hälsan. Även om du röker bara då och då bör du tala med din läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om att sluta röka och om de hälsorisker som är förknippade med rökning. Mer information finns på [www.vardguiden.se/rokfri].

Alla känner till de långsiktiga fördelarna med att sluta röka, men det är förbluffande hur snabbt de positiva effekterna börjar kännas. Här beskrivs några av de vanligaste fördelarna, på både kort och lång sikt.

Inom några timmar

Effektivare andetag! Rökare blir ofta lättare andfådda än icke-rökare. Det beror på att rökning påverkar kroppens kapacitet att ta upp syre negativt. De goda nyheterna? Denna påverkan kan försvinna inom några timmar efter att man slutat röka.

Inom några dagar

Stärk lungornas naturliga motståndskraft mot luftvägsinfektioner och föroreningar. Rökning dödar de mikroskopiska håren i lungorna som stöter bort föroreningar och bakterier. De små håren växer fort tillbaka och börjar fungera igen inom några dagar efter att man slutat röka. Du ska inte förvåna dig över att du kanske får hosta de första dagarna. Hostan är ett tecken på att håren växer tillbaka och håller på att stöta bort de giftiga ämnen som samlats i lungorna, kanske för första gången på månader eller t.o.m. år.

Stärk kroppens försvar mot hosta, förkylningar och andra virus: rökning försvagar kroppens förmåga att försvara sig mot infektioner. Den effekten kan upphävas inom några dagar efter att man slutat röka.

Börja njuta av mat igen. Rökning avtrubbar smak- och luktsinnet vilket gör att man inte njuter av maten lika mycket. Smak och lukt börjar återhämta sig inom några dagar efter att man slutat röka.

Inom några veckor

Fräschare utstrålning. Cigarrettlukten är inte det minsta tilldragande. Den fastnar i håret, kläderna och möblerna. Dessutom vill ingen bli passiv rökare.

På lång sikt

Tänk på hur mycket pengar du sparar.
Ett ungdomligare utseende - rökning kan öka uppkomsten av rynkor i ansiktet och få rökare att se äldre ut än icke-rökare. Med andra ord lever du längre när du slutar att röka och ser dessutom yngre ut.
Överväger du att fimpa för gott? Tala med din läkare och besök för mer råd om hur du kan sluta röka.