Hur hälsa och hållbarhet hänger ihop

När det kommer till den mat vi äter är hälsa och hållbarhet sammanlänkade. Vår kost har stor inverkan på vår hälsa och produktionen av livsmedel står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. Därför är den maten vi äter viktigt ur både hälso- och miljösynpunkt.

 

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta mer växtbaserade livsmedel för att leva hälsosamt. Baljväxter, grönsaker, rotfrukter, fullkorn och oljebaserade matfetter toppar listan. Som sagt kan det också ha en fördel för miljön att äta mer från växtriket. Bilden nedan visar skillnader i utsläpp av växthusgaser mellan nöt- och lammkött och grönsaker.

 

Våra produkter innehåller vegetabiliska oljor från linfrö, solros och raps som har hög andel goda omättade fettsyror, inklusive de essentiella fettsyrorna omega-3 (alfa-linolensyra) och omega-6 (linolsyra). Becels produkter passar därför bra in i de svenska kostråden som rekommenderar att byta till nyttiga matfetter med mindre mättat fett.

 

Att ersätta mättat fett i kosten med omättat fett, som till exempel omega-3 (alfa-linolensyra) och omega-6 (linolsyra), bidrar till att bibehålla normala kolesterolvärden i blodet. Ät Becel som en del av en hälsosam livsstil och varierad kost.

 

Genom att äta mindre animaliska produkter och mer vegetabiliska livsmedel kan man alltså enkelt minska sitt klimatavtryck. Alla måste inte bli vegetarianer men att byta ut några kötträtter mot vegetariska rätter kan göra stor skillnad – både för klimatet och för din hälsa.

Rekommendationerna är att öka de livsmedel som ger relativt lite utsläpp, såsom baljväxter och samtidigt minska på det som släpper ut mycket växthusgaser, såsom rött kött.

 

Vill du veta mer om hur hälsa och hållbarhet hänger ihop, se Livsmedelsverkets hemsida.