Det goda fettet

från växtriket

Fett är ett av de näringsämnen som är livsviktigt för oss. För våra hjärtans skull behöver vi äta mer omättat fett som finns i till exempel avokado, nötter och vegetabiliska oljor. Samtidigt är det bra att minska på det mättade fettet som finns i till exempel smör och feta kött- och charkprodukter.

 

Genom att välja mer växtbaserade livsmedel, såsom vegetabiliska matfetter, kan det som är bra ur hälsosynpunkt också vara bra ur ett miljöperspektiv. Becels produkter är gjorda på solros-, linfrö- och rapsolja som alla är rika på omättat fett och det lite fastare fettet palmolja som ger struktur till bredbara matfetter.

 

Solrosolja

Solrosolja är neutral i smaken och består främst av fleromättade fetter. I många av våra margariner använder vi en blandning av raps- och solrosolja för att få en bra balans mellan enkel- och fleromättat fett. Solrosoljan innehåller även mer omega-6 (linolsyra).

 

Linfröolja

Linfröolja innehåller mycket fleromättat fett och används i kombination med andra oljor i våra produkter för att få en bra fettbalans. Det finns gott om omega-3 (alfa-linolensyra) i linfröolja, som vi behöver få i oss genom maten då kroppen inte kan tillverka dem själv.

 

Rapsolja

Raps är en vanlig svensk växt som har en mängd bra egenskaper och som samtidigt är en viktig ingrediens i margarin. Rapsolja består till största del av enkelomättade fetter men den har dessutom fördelen att ha en hel del fleromättat fett såsom omega-3 (alfa-linolensyra) och omega-6 (linolsyra). Dessa två fettsyror är livsnödvändiga och vi behöver få i oss dem via maten eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem.

 

Palmolja

Matfetter kan även innehålla palmolja. Även om palmoljan i sig innehåller en hög andel mättat fett blir den sammanlagda mängden mättat fett i margarin ändå förhållandevis låg eftersom också andra oljor med hög mängd omättat fett också ingår. Palmoljan är omdiskuterad då produktionen bland annat kan hota viktiga och ovärderliga djur- och växtarter och ekosystem. Just därför är det viktigt att välja hållbart producerad palmolja som är certifierad enligt RSPO. All palmolja i Becels produkter är hållbart certifierad enligt RSPO:s kriterier och vi driver utvecklingen för att fler livsmedelstillverkare ska följa vårt exempel.

 

En stor fördel med palmolja är att utbytet per odlingsyta är cirka sex till tio gånger högre än för raps, solros, kokos och soja. Att byta till ett annat fett skulle med andra ord kräva mycket mer mark för samma mängd olja. Läs mer om hållbar palmolja och RSPO på Världsnaturfondens hemsida.

Att ersätta mättat fett i kosten med omättat fett, som ex. omega-3 (alfa-linolensyra) och omega-6 (linolsyra), bidrar till att bibehålla normala kolesterolvärden i blodet. Använd Becel som en del av en hälsosam livsstil och varierad kost.

 

Läs mer om hållbara matvanor för hälsa och miljö på Livsmedelsverkets hemsida.